wtorek, 3 stycznia 2012

Makowiec z jabłkami - japoński


Nie przepadam za zwyczajnymi, zwijanymi makowcami. Jednak wilgotne ciasta z makiem zdecydowanie lubię. Makowiec japoński, czyli połączenie ciasta z jabłkami i makowca, to jest dla mnie cudowne rozwiązanie. Jest bardzo wilgotny, więc ciężko się go kroi, o czym z góry ostrzegam. Zatem kawałeczki ciasta ułożone na półmisku nie powalają urodą. Jednak, jak się go już spróbuje, to ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka. Mimo, że ciasta prawie się nie słodzi, to jest idealnie słodkie. Jednocześnie jest "mokre", lekkie i po prostu pyszne. Choć kawałeczki, jak napisałam, nie trzymają się ładnie, zwarcie w całości, to nie zmieniłabym ilości składników, bo smak ciasta jest wręcz idealny. 




Makowiec z jabłkami
porcja na tortownicę o średnicy 23-24 cm lub formę 17 x 25 cm
Składniki:
  • 0,8 kg masy makowej z bakaliami (ja dodałam jeszcze pół szklanki mieszanki keksowej)
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej, oddzielnie)
  • 100 g masła
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 400 g jabłek (3 duże)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki płynnego miodu 
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem na puszysty krem (około 7 minut ubijania). Masę makową wymieszać z kaszą manną i mąką pszenną. Jabłka obrać i zetrzeć na standardowych dużych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z miodem. Te starte wymieszać z masą makową. Masę makową delikatnie połączyć (łyżką) z utartymi żółtkami. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie połączyć z makiem. Całość wyłożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.

Smacznego!
J.

4 komentarze:

  1. orientalny makowiec brzmi fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię mokre ciasta z makiem, dlatego moim ulubionym jest seromakowiec :)
    Takiego z jabłkami też kiedyś próbowałam, ale było z jakiejś cukierni i miało taki sztuczny posmak. Samodzielnie robione na pewno jest dużo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moj makowiec japonski ma troszke inne skladniki..ale ogolnie jest podobny,,P Y C H O T A !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robie makowce zwijane ,zeby byly soczyste do podsmazonego maku dodaje utarte jablka .....Poemat ...

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)