środa, 4 stycznia 2012

Ciasteczka owsiano-czekoladowe


Z potrzeby chwili mogą powstać naprawdę fajne smakołyki. Te ciastka stworzyłam ze współlokatorką w środku nocy, po powrocie od znajomych. I chyba opłaciło się to nocne pieczenie, bo moim zdaniem wyszły idealne. Owsiane, czekoladowe, a do tego lekko ciągnące się, o karmelowym posmaku. 

Ciasteczka owsiano-czekoladowe
przepis stąd

Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 125 g masła
  • tabliczka mlecznej czekolady, drobno posiekanej
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Masło rozpuścić, utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajko, płatki i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać rozdrobnioną czekoladę. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką porcje ciasta (zachować odstępy - ciastka się rozlewają). Piec około 15-20 minut, aż staną się złocistobrązowe. Wystudzić na kratce.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)