wtorek, 13 grudnia 2011

Keks biszkoptowy


Nigdy nie miałam problemu ze zdecydowaniem, które święta lubię bardziej - Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Zawsze padało na te pierwsze. Cała aura, która je otacza, ten nastrój panujący wszędzie już kilka tygodni przed nimi, to ciepło, które się roztacza, mimo że to już zima... Wszystkie te rzeczy sprawiają, że te święta są po prostu cudowne. Razem z całą tą plejadą zalet świąt Bożego Narodzenia, idą też wypieki z nimi związane. I tu pojawia się ciasto, które jest moją wielką miłością - keks. Niezależnie jaki on jest, dla mnie zawsze jest pyszny. Smak bakalii i zapach pomarańczy to coś, czemu po prostu nie mogę się oprzeć! Na szczęście jest wiele jego rodzajów, więc nie będę musiała się ograniczać do jednego keksowego przepisy w tym roku. ;) A teraz może troszkę o tym wypieku: jest miękki, delikatny, puszysty - czyli taki jaki powinien być pyszny biszkopt. Poza tym cudownie pachnie cytrusami, a słodyczy i esencji smaku dodają mi liczne bakalie, będące w środku. Istne, znikające niewyobrażalnie szybko, marzenie! :)



Keks biszkoptowy
przepis na keksówkę o długości 23 cm
Składniki:

  • 4 jaja
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka octu (ja używam jabłkowego)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 200 g bakalii (proporcje według własnego uznania): rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, ananas, papaja

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo ocet. Dodać mąkę, wanilię i bakalie (nie namaczałam wcześniej bakalii, ani nie obtaczałam w mące). Ubitą na sztywno pianę, wyłożyć na pozostałe składniki. Delikatnie wszystko wymieszać i przelać do formy, uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Piec około 50 - 65 minut w temperaturze 170 stopni, albo do momentu, gdy wbity patyczek będzie wychodzić suchy.


Smacznego!
J.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)