W tym roku z keksami troszkę szaleję, ale mam do nich wielką słabość. Więc trwam w poszukiwaniach keksa idealnego. Choć muszę przyznać, że dla mnie wszystkie są idealne. Ten jest za to zdecydowanie wyjątkowy i niezapomniany. Jest zupełnie inny niż wszystkie - z mąki razowej, z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą. Smak jego jest wspaniały - wyrazisty, ale jednocześnie ani za słodki, ani za owsiany. Sądzę, że jeszcze nie raz pojawi się na moim świątecznym stole.
Keks najlepszy
porcja na formę keksową o wymiarach około 9 cm x 30 cm (mierzoną po dnie)
przepis z Kwestii Smaków
Składniki:
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 10 suszonych śliwek, pokrojonych w kosteczkę
- 10 suszonych daktylów, pokrojonych w kosteczkę
- 1/2 szklanki płatków migdałów, pokruszonych
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 - 100 g drobno posiekanej ciemnej czekolady
- 1/3 szklanki brandy
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki razowej pszennej
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3 jajka
- 100 g masła, roztopionego
- 100 g białej czekolady
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki skórek pomarańczowych i cytrynowych
- kilka łyżek mleka
Dodać dżem pomarańczowy, miód, cynamon i wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać. Jajka roztrzepać i wymieszać z roztopionym masłem, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika (na kratkę, do środkowej części). Piec przez 40 - 45 minut. Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.
Polewa: w rondelku roztopić czekoladę ciągle mieszając na malutkim ogniu, odstawić z ognia, dodać bakalie, wymieszać. Wlewać stopniowo (po łyżce) mleko mieszając aż powstanie gładka polewa. Polać po cieście (można odczekać aż polewa zacznie gęstnieć). Polewa zastyga całkowicie po około 3 godzinach.
Smacznego!
J.
Ale wypakowany! Pycha.
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie znałam. Zupełnie nie jak keks, który znam, ale na pewno pyszny, bo owsiano-czekoladowy :]
OdpowiedzUsuńuwielbiam wypakowane keksy :)
OdpowiedzUsuńa ciasto nie jest suche?
@chantel Ciasto nie jest suche i długo zachowuje świeżość, nie wysycha z czasem. Nie jest ono jednak również wilgotne czy "kleiste". :)
OdpowiedzUsuńwow! bakaliowa bomba:)
OdpowiedzUsuń