środa, 28 grudnia 2011

Keks najlepszy



W tym roku z keksami troszkę szaleję, ale mam do nich wielką słabość. Więc trwam w poszukiwaniach keksa idealnego. Choć muszę przyznać, że dla mnie wszystkie są idealne. Ten jest za to zdecydowanie wyjątkowy i niezapomniany. Jest zupełnie inny niż wszystkie - z mąki razowej, z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą. Smak jego jest wspaniały - wyrazisty, ale jednocześnie ani za słodki, ani za owsiany. Sądzę, że jeszcze nie raz pojawi się na moim świątecznym stole.




Keks najlepszy 
porcja na formę keksową o wymiarach około 9 cm x 30 cm (mierzoną po dnie)
przepis z Kwestii Smaków 
Składniki:
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 10 suszonych śliwek, pokrojonych w kosteczkę
  • 10 suszonych daktylów, pokrojonych w kosteczkę
  • 1/2 szklanki płatków migdałów, pokruszonych
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 - 100 g drobno posiekanej ciemnej czekolady
  • 1/3 szklanki brandy 
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki razowej pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 100 g masła, roztopionego
Na polewę: 
  • 100 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny 
  • 1/4 szklanki skórek pomarańczowych i cytrynowych
  • kilka łyżek mleka
Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać alkohol i sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia, w międzyczasie przemieszać i docisnąć.
Dodać dżem pomarańczowy, miód, cynamon i wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać. Jajka roztrzepać i wymieszać z roztopionym masłem, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika (na kratkę, do środkowej części). Piec przez 40 - 45 minut. Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.
Polewa: w rondelku roztopić czekoladę ciągle mieszając na malutkim ogniu, odstawić z ognia, dodać bakalie, wymieszać. Wlewać stopniowo (po łyżce) mleko mieszając aż powstanie gładka polewa. Polać po cieście (można odczekać aż polewa zacznie gęstnieć). Polewa zastyga całkowicie po około 3 godzinach.


Smacznego!
J. 

5 komentarzy:

  1. Takiej wersji nie znałam. Zupełnie nie jak keks, który znam, ale na pewno pyszny, bo owsiano-czekoladowy :]

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wypakowane keksy :)
    a ciasto nie jest suche?

    OdpowiedzUsuń
  3. @chantel Ciasto nie jest suche i długo zachowuje świeżość, nie wysycha z czasem. Nie jest ono jednak również wilgotne czy "kleiste". :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)