sobota, 17 grudnia 2011

Stollen - bożonarodzeniowa strucla niemiecka


Hurra, wreszcie, po niemal roku prowadzenia bloga udało nam się umówić na wspólne pieczenie - w końcu zdecydowałyśmy się na podjęcie odpowiednich kroków i umówiłyśmy się na wspaniały wieczór kuchenno-telewizyjny. ;) Największym dylematem było "co by tu upiec?". Może coś nie za słodkiego i lekkiego? A może nasz wypiek miał być drożdżowy? Cóż, przede wszystkim miał być świąteczny. Padło zatem na stollen, czyli typowe niemieckie ciasto bożonarodzeniowe. Miałyśmy dylemat, czy strucla ta musi zawierać, nielubiany przez nas obie, marcepan. Po konsultacjach z najpopularniejszym w sieci źródłem wiedzy, stwierdziłyśmy, że nie. Według nas dodatek marcepanu zabrałby ciastu całą lekkość, ale to chyba jak kto lubi. ;) Nasze stollen wyszło mało słodkie - po prostu brakuje jednego elementu niezbędnego w tej strucli  - lukru lub warstwy cukru pudru na wierzchu, dzięki którym byłaby śnieżnobiała i słodsza. Ale co najważniejsze: ciacho pięknie wyrosło, było lekkie, puszyste, mocno bakaliowe. A jego przygotowanie sprawiło nam sporo radości :)


Stollen 
porcja na 2 bochenki
przepis z Taste of Home
Skladniki:
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki mieszanych kandyzowanych owoców
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki świeżego soku jabłkowego (ja kupiłam kilkudniowy w buteleczce w sklepie)
  • 4,5 - 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki pokrojonych migdałów
  • cukier puder (opcjonalnie)
Na lukier lub do posypania:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka
W miseczce namoczyć rodzynki, owoce i żurawinę w soku jabłkowym i zostawić na co najmniej godzinę. Następnie odsączyć i odstawić na bok.
W dużej misce wymieszać 1-1,5 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól. W rondelku podgrzać mleko z masłem, aż będzie ciepłe (masło nie musi sie rozpiuścić). Dodać do suchych składnikow i wymieszać. Dodac jajka, starte skórki i aromat, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, migdały i owoce, po czym ugnieść ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.
Zostawić w wysmarowanej olejem misce, w cieplym miejscu, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość - na około 1,5 h. 
Ugnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Odstawić je przylryte na 10 minut. Na lekko wysypanej mąką powierzchni uformować z każdej połówki owal o wymiarach 30 x 20 cm. Złożyć je na pół, pozostawiając z boku 2,5 cm wolnego miejsca, docisnąć zlożoną część. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce i zostawić przykryte na około 45 minut.
Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż będzie złoto-brązwe. Wyjąć i studzić na kratce. Posypac mocno cukrem pudrem lun polać lukrem.

Smacznego!
J. i P.


2 komentarze:

  1. Te niemieckie, świąteczne smakołyki są wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam stollen! Ale dla mnie grubaśna warstwa cukru pudru koniecznie musi być :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)