poniedziałek, 23 stycznia 2012

3bit



Dziś masakrycznie słodkie ciacho urodzinowe. Jak takie słodkie, to łatwo zgadnąć, że dla mojego D. Życzenia dostał w załączniku do torciku, więc nie będę się tu rozpisywać na ten temat :) W każdym razie chciałam mu umilić urodziny w sesji czymś naprawdę pysznych. I przypomniało mi się ciasto, które robiłam już wielokrotnie w różnych kombinacjach, ale na parę lat o nim zapomniałam. Taka domowa imitacja popularnego batonika. Wybrałam wersję bardziej skomplikowaną, bo z domowym biszkoptem, ale równie dobrze na spodzie wystarczy ułożyć herbatniki. Jak to zwykle bywa, nie miałam szczęścia do śmietanki, która za nic nie chciała się porządnie ubić, przez co ciacho się troszkę rozpływało i straciło swój wizualny urok. Ale liczy się smak, a ten był oczywiście wyjątkowy. Można się przesłodzić, więc jeden kawałek zdecydowanie syci na kilka godzin. Polecam, bo jest idealne na poprawę humoru w ciężkich, okołosesyjnych czasach :> 


3bit

Składniki:
na blaszkę 26x26 cm
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 20 krakersów
  • puszka zagęszczonego słodzonego mleka
  • budyń waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • śmietan-fix
  • polewa na wierzch
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Następnie wmieszać żółtka i maki przesiane z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do natłuszczonej blaszki i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim biszkopt do wystudzenia.
Puszkę (zamkniętą!) mleka zagęszczonego gotować na wolnym ogniu (postawić ją w garnuszku z wrzątkiem) przez minimum 2,5h. Całkowicie wystudzić puszkę, a dopiero potem ją otworzyć, przemieszać powstałą w środku karmelową masę.

Budyń waniliowy przygotować według przepisu na opakowaniu z tym że używając 300 a nie 500 ml mleka. Gotowy budyń utrzeć z masłem.
Śmietankę ubić ze śmietan-fixem na sztywno.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a następnie 1/3 karmelu. Ułożyć warstwę krakersów, a na nią wylać resztę karmelu i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć masę śmietanową. Wierzch udekorować polewą karmelową/czekoladową/wiórkami czekolady. Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić (najlepiej całą noc w lodówce).


Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)