Dla jednych się zaczął ciężki okres, dla innych się on właśnie (a w sumie to już kilka dni temu) skończył. Teraz czeka mnie kilka tygodni wolnego, więc mam nadzieję, że w końcu będę mogła nadgonić wszelkie moje zaległości w pieczeniu i tworzeniu słodkości... Zaczynam od szybkiego wypieku - ciasteczek z maszynki. Piekłam je kilka dni temu, kiedy po ostatnim kolokwium nie miałam sił na żaden ambitniejszy wypiek. Jednak muszę przyznać, że smakują wyjątkowo. Dla mnie bowiem mają dwa składniki, które zawsze nadają wspaniały smak - mąkę orkiszową i cukier muscovado. Zdecydowanie dla każdego, kto potrzebuje szybko, nie za ciężkie i wyjątkowe ciasteczka. :)
Ciasteczka orkiszowe z maszynki
Składniki:
- 200 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Smacznego!
J.
Śliczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńja często robię ciasteczka z mąką orkiszową, podmieniam pszenną w przepisach i wychodzą pyszne ciasteczka
OdpowiedzUsuń