wtorek, 24 stycznia 2012

Ciasteczka orkiszowe z maszynki

Dla jednych się zaczął ciężki okres, dla innych się on właśnie (a w sumie to już kilka dni temu) skończył. Teraz czeka mnie kilka tygodni wolnego, więc mam nadzieję, że w końcu będę mogła nadgonić wszelkie moje zaległości w pieczeniu i tworzeniu słodkości... Zaczynam od szybkiego wypieku - ciasteczek z maszynki. Piekłam je kilka dni temu, kiedy po ostatnim kolokwium nie miałam sił na żaden ambitniejszy wypiek. Jednak muszę przyznać, że smakują wyjątkowo. Dla mnie bowiem mają dwa składniki, które zawsze nadają wspaniały smak - mąkę orkiszową i cukier muscovado. Zdecydowanie  dla każdego, kto potrzebuje szybko, nie za ciężkie i wyjątkowe ciasteczka. :)


Ciasteczka orkiszowe z maszynki
Składniki:
  • 200 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodać jajko. Następnie dodać aromaty. Wsypać wcześniej wymieszane ze sobą suche składniki i wszystko zmiksować. Nakładać ciasto do maszynki (lub rękawa cukierniczego) i wyciskać ciasteczka na wyłożoną papierem blachę. Piec 8-10 minut w 180 stopniach. Wyjąć, odczekać 3 minuty, po czym studzić na kratce.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. ja często robię ciasteczka z mąką orkiszową, podmieniam pszenną w przepisach i wychodzą pyszne ciasteczka

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)