środa, 25 stycznia 2012

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe


Jak już mówiłam, w czasie sesji smutne jest życie piekarnika. Studentom należy się jednak zastrzyk słodkiej energii, więc poświęciłam chwilkę na przygotowanie babeczek. Muffinki na szczęście zawsze powstają błyskawicznie. Tym razem mooooocno czekoladowe, koniecznie z czekoladą gorzką (a więc nie każdy - w tym moje najbliższe otoczenie - je polubi, ale dla mnie idealne), a dla przełamania wytrawnego smaku wzbogacone o skórkę i sok pomarańczowy.


Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Składniki:
na 10 muffinów
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok i skórka starta z 1 małej pomarańczy
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
Mąkę zmieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Czekoladę dość drobno posiekać. Połowę dodać do mąki, a drugą połowę roztopić z masłem. Do masła dodać mleko, sok pomarańczowy, aromat i jajko, wymieszać, a następnie całą masę przelać do mąki. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. oczywiście, studentom się należy! dobrze pamiętam czas sesji, gdy nagle znajdowało się tyle pomysłów na nowe potrawy:) no i oczywiście trzeba było po tym dłuuuugo sprzątać! poczekaj, aż przyjdzie Ci pisać magisterkę - będzie tyle wypieków, że ho! ho!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)