czwartek, 12 stycznia 2012

Cynamonowe beziki




Nadmiar białek skutkuje w moim wypadku jednym - wypiekiem bezików. To przecież takie proste, a takie pyszne (choć w dużych ilości grozi przesłodzeniem...). Te wyszły wyjątkowo smacznie, bo wzbogaciłam je o mój ukochany cynamon. O mały włos, a nie zostałaby ani jedna beza do sfotografowania - nieopatrzenie wzięłam je w podróż ze znajomymi i strasznie szybko duże pudełko niemal się opróżniło, ostały się tylko 3 nieco rozkruszone sztuki.

Cynamonowe beziki

Składniki:
  • 3 białka jaj
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka drobnego cukru
  • 1,5-2 łyżeczki cynamonu
Piekarnik rozgrzać do 160 C. Białka ubijać z solą w kąpieli wodnej, powoli wsypując cukier, aż do uzyskania bardzo gęstej masy, pod koniec ubijania dodać cytrynę i cynamon. Masę nakładać małymi porcjami na wyłożoną pergaminem blaszkę i suszyć w piekarniku około 45-50 minut. Po wyjęciu dobrze wystudzić.


Smacznego!
P.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)