Moja pierwsza, na pewno nie ostatnia, przygoda z zakwasem. Zbierałam się bardzo długo (właściwie to kilka lat...) i sama nie wiem, dlaczego. Pieczywo na zakwasie okazało się bowiem całkiem proste do wykonania. Tylko hodowla zakwasu wymaga kilku dni cierpliwości. Ale potem już idzie z górki. Na dobry początek podstawowa wersja domowego chlebka razowego. W sam raz do śniadaniowych kanapek. Osobiście zdecydowanie wolę pieczywo bogatsze w dodatki, więc już wkrótce przewiduję kolejne wypieki na zakwasie.
Chleb żytni na zakwasie
porcja na 2 keksówki
Składniki:
- zakwas*
- 1 kg mąki żytniej
- 1 łyżka soli
- ciepła woda (tyle, ile będzie potrzeba)
- + jajko do posmarowania
* przynajmniej tydzień przed pieczeniem chleba przygotować zakwas: kilka łyżek mąki razowej wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody i taką mieszaninę kisić w zamkniętym słoiku średniej wielkości. Co 24 h dodawać po odrobinie mąki i wody, aż słoik będzie pełny.
Mąkę wymieszać z zakwasem i solą, dolewać ciepłą wodę i wyrabiać jak ciasto drożdżowe (dodać tyle wody, by całość zmieszała się w jednolitą, dość zwartą masę). Wyrobione ciasto oprószyć z wierzchu mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, przełożyć bochenek do wyłożonej pergaminem podłużnej formy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Piec godzinę w 180 C
Smacznego!
P.
Marzy mi się taki domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńNie mogę znaleźć składników na chleb, widzę tylko na zakwas. Dzięki.
OdpowiedzUsuń@ nie-typowe wypieki
OdpowiedzUsuńchodzi o to, że zakwas powstaje dokładnie z tych samych składników, co chleb. wyliczone są rzeczy potrzebne do chlebka, a przygotowanie zakwasu jest wyjaśnione pod listą, przy gwiazdce :) pozdrawiam!
ale ładny chlebek:)
OdpowiedzUsuńbardzo ladny wyszedl Ci ten chlebek:)
OdpowiedzUsuńBardzo taki lubię. I racja, nie ma co się ociągać- te parę dni można poczekać za zakwas, a jest do wykonania prostszy, niż ten na drożdżach!
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńIle ma byc dokładnie tego zakwasu szklanka czy wiecej
@ Anonimowy
OdpowiedzUsuńMiałam średni słoiczek, nieco większy od szklanki, ale 2 łyżki zakwasu zostawiłam jako zaczątek nowego, więc myślę, że szklanka w sam raz :)