Niebo w gębie, serio! W ramach dopełnienia pysznego obiadu lekkim acz wspaniałym deserem kolejna wariacja na temat szarlotki, czyli błyskawiczna wersja w szklance. Zainspirował mnie deser, który jadłam jakiś czas temu w popularnej knajpie wegetariańskiej. Jak się okazuje użyta tam nazwa "szarlotka norweska" nie wzięła się znikąd - tak właśnie wygląda popularny w Norwegii jabłkowy przysmak.
Szarlotka norweska
Składniki:
na 3 porcje
- 3 jabłka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu
- 250 g jogurtu waniliowego
- 60-70 g biszkoptów
- 3 łyżki czekoladowych granulek/startej czekolady (można pominąć)
Biszkopty drobno pokruszyć.
Przygotować szklanki/pucharki i układać warstwy: pokruszone biszkopty - jogurt waniliowy - jabłka i jeszcze raz tak samo. Wierzch ozdobić czekoladą. Podawać od razu.
Smacznego!
P.
Ciekawy deser.
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem pomysłu:)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Może zrobię kiedyś coś podobnego, gdy będę spodziewać się gości
OdpowiedzUsuń