poniedziałek, 16 stycznia 2012

Szarlotka norweska - w szklance




Niebo w gębie, serio! W ramach dopełnienia pysznego obiadu lekkim acz wspaniałym deserem kolejna wariacja na temat szarlotki, czyli błyskawiczna wersja w szklance. Zainspirował mnie deser, który jadłam jakiś czas temu w popularnej knajpie wegetariańskiej. Jak się okazuje użyta tam nazwa "szarlotka norweska" nie wzięła się znikąd - tak właśnie wygląda popularny w Norwegii jabłkowy przysmak.




Szarlotka norweska

Składniki:
na 3 porcje
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 250 g jogurtu waniliowego
  • 60-70 g biszkoptów
  • 3 łyżki czekoladowych granulek/startej czekolady (można pominąć)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kostkę. Masło rozpuścić i poddusić na nim jabłka, dodając miód, cytrynę i cynamon. 
Biszkopty drobno pokruszyć.
Przygotować szklanki/pucharki i układać warstwy: pokruszone biszkopty - jogurt waniliowy - jabłka i jeszcze raz tak samo. Wierzch ozdobić czekoladą. Podawać od razu.


Smacznego!
P.

4 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)