Masło orzechowe jest dla mnie czymś niezwykłym, ponieważ chyba nigdy nie jadłam z nim kanapki. W sumie to nawet nie wiem jak samo z siebie smakuje. Zanim dostałam uczulenie na orzechy to nie lubiłam takich przysmaków, później po prostu nie byłam w stanie jego jeść. Jednak już prawie rok (!) temu kupiłam słoiczek masła orzechowego, planując upiec ciasta dla rodziny. Jednak ciastka nie powstały, a masło zapomniane stało zamknięte w kącie. Ostatnio sobie o nim przypomniałam i zadecydowałam, że w końcu coś z niego stworzę. Co zaskakujące, jadłam kilka tych ciasteczek i nie dostałam uczulenia! Więc z optymistycznym spojrzeniem na orzechową przyszłość mogę napisać, że są one bardzo smaczne. Choć były podawane jako bardziej dietetyczna wersja ciasteczek z masłem orzechowym, ja zdecydowanie dietetycznymi bym ich nie nazywała. Zaskakująco nie są za słodkie, czego się obawiałam po przeczytaniu składników. A smak czekolady idealnie komponuje się z aromatem masła orzechowego. Zdecydowanie wyjątkowe, zdecydowanie przeze mnie polecane. :)
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
przepis z magazynu Light & Tasty
porcja na 50 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego (oryginalnie z dużymi kawałkami orzeszków i wg mnie jest ono do tego przepisu lepsze, ja jednak miałam w domu gładkie i jego użyłam)
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1/2 szklanki białego cukru
- 2 jaja
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki kakaa
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- pół szklanki posiekanej czekolady (ja wzięłam 100g)
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w nie za dużych odstępach (ciasteczka mało rosną) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć lekko szklanką.
Piec w 175 stopniach przez 8-10 minut, aż wierzch ciasteczek się zetnie i popęka. Odczekać 2 minuty, po czym przełożyć na kratkę i tam wystudzić.
Smacznego!
J.
Bardzo lubię ciasteczka z masła orzechowego, z kakao jeszcze nie robiłam. Crunchy faktycznie lepiej się nadaje :) Dzięki za podrzucenie fajnego pomysłu
OdpowiedzUsuńnie lubię masła orzechowego, ale ciasteczka czemu nie:)
OdpowiedzUsuńdobrze, że orzechy przestały uczulać:) fajny pomysł takie ciacha
OdpowiedzUsuńPyszniaste ciasteczka! CHętnie bym się skusiła na kilka :)
OdpowiedzUsuńMniam:)
POzdrawiam