środa, 18 stycznia 2012

Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym


Masło orzechowe jest dla mnie czymś niezwykłym, ponieważ chyba nigdy nie jadłam z nim kanapki. W sumie to nawet nie wiem jak samo z siebie smakuje. Zanim dostałam uczulenie na orzechy to nie lubiłam takich przysmaków, później po prostu nie byłam w stanie jego jeść. Jednak już prawie rok (!) temu kupiłam słoiczek masła orzechowego, planując upiec ciasta dla rodziny. Jednak ciastka nie powstały, a masło zapomniane stało zamknięte w kącie. Ostatnio sobie o nim przypomniałam i zadecydowałam, że w końcu coś z niego stworzę. Co zaskakujące, jadłam kilka tych ciasteczek i nie dostałam uczulenia! Więc z optymistycznym spojrzeniem na orzechową przyszłość mogę napisać, że są one bardzo smaczne. Choć były podawane jako bardziej dietetyczna wersja ciasteczek z masłem orzechowym, ja zdecydowanie dietetycznymi bym ich nie nazywała. Zaskakująco nie są za słodkie, czego się obawiałam po przeczytaniu składników. A smak czekolady idealnie komponuje się z aromatem masła orzechowego. Zdecydowanie wyjątkowe, zdecydowanie przeze mnie polecane. :)


Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
przepis z magazynu Light & Tasty
porcja na 50 sztuk
Składniki:
  • 1 szklanka masła orzechowego (oryginalnie z dużymi kawałkami orzeszków i wg mnie jest ono do tego przepisu lepsze, ja jednak miałam w domu gładkie i jego użyłam)
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki kakaa
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół szklanki posiekanej czekolady (ja wzięłam 100g)
W dużej misce utrzeć masło, olej i cukry na gładką masę. Wbić jajka i dodać wanilię, wymieszać. Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę i sól. Stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas miksując, aż składniki się dobrze połączą. Wsypać posiekaną czekoladą i wymieszać łyżką.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w nie za dużych odstępach (ciasteczka mało rosną) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć lekko szklanką.
Piec w 175 stopniach przez 8-10 minut, aż wierzch ciasteczek się zetnie i popęka. Odczekać 2 minuty, po czym przełożyć na kratkę i tam wystudzić. 


Smacznego!
J.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasteczka z masła orzechowego, z kakao jeszcze nie robiłam. Crunchy faktycznie lepiej się nadaje :) Dzięki za podrzucenie fajnego pomysłu

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię masła orzechowego, ale ciasteczka czemu nie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze, że orzechy przestały uczulać:) fajny pomysł takie ciacha

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszniaste ciasteczka! CHętnie bym się skusiła na kilka :)
    Mniam:)
    POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)