sobota, 14 stycznia 2012

Chleb żytni na zakwasie




Moja pierwsza, na pewno nie ostatnia, przygoda z zakwasem. Zbierałam się bardzo długo (właściwie to kilka lat...) i sama nie wiem, dlaczego. Pieczywo na zakwasie okazało się bowiem całkiem proste do wykonania. Tylko hodowla zakwasu wymaga kilku dni cierpliwości. Ale potem już idzie z górki. Na dobry początek podstawowa wersja domowego chlebka razowego. W sam raz do śniadaniowych kanapek. Osobiście zdecydowanie wolę pieczywo bogatsze w dodatki, więc już wkrótce przewiduję kolejne wypieki na zakwasie.


Chleb żytni na zakwasie
porcja na 2 keksówki

Składniki:
  • zakwas*
  • 1 kg mąki żytniej
  • 1 łyżka soli
  • ciepła woda (tyle, ile będzie potrzeba)
  • + jajko do posmarowania


* przynajmniej tydzień przed pieczeniem chleba przygotować zakwas: kilka łyżek mąki razowej wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody i taką mieszaninę kisić w zamkniętym słoiku średniej wielkości. Co 24 h dodawać po odrobinie mąki i wody, aż słoik będzie pełny.


Mąkę wymieszać z zakwasem i solą, dolewać ciepłą wodę i wyrabiać jak ciasto drożdżowe (dodać tyle wody, by całość zmieszała się w jednolitą, dość zwartą masę). Wyrobione ciasto oprószyć z wierzchu mąką i odstawić do wyrośnięcia.  
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, przełożyć bochenek do wyłożonej pergaminem podłużnej formy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Piec godzinę w 180 C




Smacznego!
P.





8 komentarzy:

  1. Marzy mi się taki domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę znaleźć składników na chleb, widzę tylko na zakwas. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  3. @ nie-typowe wypieki
    chodzi o to, że zakwas powstaje dokładnie z tych samych składników, co chleb. wyliczone są rzeczy potrzebne do chlebka, a przygotowanie zakwasu jest wyjaśnione pod listą, przy gwiazdce :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ladny wyszedl Ci ten chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo taki lubię. I racja, nie ma co się ociągać- te parę dni można poczekać za zakwas, a jest do wykonania prostszy, niż ten na drożdżach!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj
    Ile ma byc dokładnie tego zakwasu szklanka czy wiecej

    OdpowiedzUsuń
  7. @ Anonimowy
    Miałam średni słoiczek, nieco większy od szklanki, ale 2 łyżki zakwasu zostawiłam jako zaczątek nowego, więc myślę, że szklanka w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)