wtorek, 10 stycznia 2012

Cynamonowe zawijańce







Słodka przekąska ekspresowa - bo ciasto francuskie przydaje się zawsze, gdy w domu pojawiają się goście, a na horyzoncie brak jakichkolwiek smakołyków. Przygotowanie błyskawiczne, smak wyśmienity i wszyscy są zadowoleni.


Cynamonowe zawijańce

Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego (użyłam gotowego)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki masła
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Masło rozpuścić. Dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, lekko rozciągnąć, powierzchnię posmarować maślaną miksturą, pozostawiając krańce nieposmarowane. Zwijać ciasto do środka, rolując z obu stron równocześnie. Poodcinać z podwójnego rulonu kawałki szerokości około 2cm i układać je na wyłożonej pergaminem blasze. Piec około 15 minut. Wystudzić na kratce. 


Smacznego!
P.

2 komentarze:

  1. fajne cynamonki, chodzą za mną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze zawijaski! Mniam :) Szkoda, że ciasta francuskiego nie mam pod ręką...

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)