Cynamonowe zawijańce
Słodka przekąska ekspresowa - bo ciasto francuskie przydaje się zawsze, gdy w domu pojawiają się goście, a na horyzoncie brak jakichkolwiek smakołyków. Przygotowanie błyskawiczne, smak wyśmienity i wszyscy są zadowoleni.
Cynamonowe zawijańce
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego (użyłam gotowego)
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki masła
Piekarnik
rozgrzać do 180 C. Masło rozpuścić. Dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, lekko rozciągnąć, powierzchnię posmarować maślaną miksturą, pozostawiając krańce nieposmarowane. Zwijać ciasto do środka, rolując z obu stron równocześnie. Poodcinać z podwójnego rulonu kawałki szerokości około 2cm i układać je na wyłożonej pergaminem blasze. Piec około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
P.
fajne cynamonki, chodzą za mną:)
OdpowiedzUsuńUrocze zawijaski! Mniam :) Szkoda, że ciasta francuskiego nie mam pod ręką...
OdpowiedzUsuń