poniedziałek, 9 stycznia 2012

Keks morelowy z białą czekoladą


Ciasta świąteczne mają w sobie coś takiego, że można je z apetytem jeść całą zimę, bo idealnie do niej pasują. Ten keks jest jednak wyjątkowy, mi się bardziej kojarzy z Wielkanocą i z wiosną. Jest bowiem lekki, mało korzenny i delikatny. Idealnie kruchy, owocowy i pięknie jasno-kolorowy. Jeden z najlepszych, jakie jadłam. I zdecydowanie jest to kolejna, miła odmiana, którą łatwo można zaskoczyć gości. 


Keks z białą czekoladą
porcja na formę o wymiarach 20 x 25 cm
przepis pierwotnie z Kwestii Smaków
Składniki:
  • 350 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki
  • skórka kandyzowana z pomarańczy i cytryny – po pół szklanki
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych gruszek, pokrojonych na małe kawałeczki
  • 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
  • 250 g miękkiego masła niesolonego
  • 250 g cukru pudru 
  • skórka starta z 2 pomarańczy 
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia (u mnie 15 minut). Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Wielkanoc? Wiosna? Jak ja za wami tęsknię!
    Piękny ten wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, ale bym teraz zjadła :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)