sobota, 4 lutego 2012

Bakaliowe batoniki owsiane


Zawsze chciałam móc zrobić pyszne batoniki, by móc je zabierać ze sobą na drugie śniadanie. Jednak takie batoniki bez migdałów, kokosu lub innych orzechów to nie to samo. Nie mają one wtedy tego smaku i ogólnie trudno je zrobić dobrze... Jednak teraz na szczęście w końcu mogłam spełnić to wielkie pragnienie. Wyszły pyszne, owszem słodziutkie, ale pyszne. Mocno bakaliowe, mocno owsiane, mocno orzechowe... Zdecydowanie pierwsze z wielu moich batoników śniadaniowych. :)




Bakaliowe batoniki owsiane
porcja na 12 batoników
Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • pól szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki słonecznika
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych. 
  • 1 szklanka suszonych daktyli, pokrojonych 
  • pół szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Płatki owsiane, sezam, słonecznik i wiórki wymieszać ze sobą, odstawić. W malakserze zmiksować migdały, daktyle, rodzynki, oliwę, miód i aromat na gładką pastę. Wymieszać suche składniki z mokrymi (ja to robiłam też malakserem). Ciasto powstanie sztywne i twarde, należy wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wysokości 1 cm (kształt jest istotny, żeby później łatwo wyciąć batoniki). Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na batoniki. Przechowywać je w szczelnym pojemniku. 

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Świetnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Batoniki prezentują się pysznie...i zdrowo. Przepis zaliczam do "do wypróbowania" ;D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)