sobota, 25 lutego 2012

Cebularze



Zawsze byłam fanką małych wytrawnych wypieków. Te drożdżowe bułeczki z cebulą chciałam upiec od dawna - bardzo mnie zawsze ciekawiły, gdy mijałam podobne w supermarketach. Nie mam jednak zaufania dla takich kupnych produktów, więc poszperałam i odkryłam, jak wiele jest przepisów na cebularze. Te najbardziej tradycyjne - lubelskie - powinny być z dodatkiem maku. Ja jednak póki co z niego zrezygnowałam, wybierając po prostu porządnie przesmażoną z przyprawami cebulkę. Tak mi zasmakowały, że mimo że są sycące pochłonęłam od razu 2, a po krótkiej przerwie kolejnego ;p. Polecam serdecznie jako taki polski zamiennik dla pizzy.




Cebularze
przepis z Kwestii Smaku


Składniki:
na 7 sztuk
  • 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła
  • na nadzienie: 1 duża cebula, kilka łyżek oliwy, sól, zioła

Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. 
Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
W tym czasie przygotować cebulę: pokroić w niewielką kostkę, przesmażyć na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych ziół (np. majeranek).
Ciasto podzielić na 7 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor. Zaraz podawać z masłem.


Smacznego!
P.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cebularze. Twoje wyglądają tak smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  2. kuchnia żydowska! Wielbię ją :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś w mój gust - od dawna chcę zrobić cebularze, bo zajadam się nimi, a jeszcze nigdy sama ich nie upiekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo piękna, ciemna cebulka;) Tak przyrządzoną lubię najbardziej. Cebularze ze sklepu chowają się w porównaniu z Twoimi;)

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam zawsze smaka na te sklepowe cebularze, ale są zazwyczaj płaskie, bardziej przypominają gumę niż dobry wypiek. za to takie domowe, pachnące.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo kuszące bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)