niedziela, 26 lutego 2012

Ciasteczka chałwowe


Kto uwielbia sezam i chałwę z pewnością zakocha się w tych ciasteczkach! Smakują tak, jakby ktoś zamienił chałwę w ciastka prawie nie zmieniając jej smaku. Mają zaskakującą, w sumie też przypominającą chałwę, strukturę. Są bardzo kruche i bardzo delikatne, więc nie radzę robić jak ja i wozić je kilka godzin pociągiem, bo się mogą pokruszyć. ;) I oczywiście są bardzo smaczne i gdyby nie były mocno sycące to zniknęłyby wszystkie od razu! 




Ciasteczka chałwowe
porcja na około 60 ciasteczek
przepis znaleziony u Dorotki


Składniki:

  • 1 szklanka tahini
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji

Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia), lekko spłaszczać dłonią. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody (ja nie dodawałam). Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem, docisnąć szklanką.
Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.


Smacznego!
J.


1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)