wtorek, 28 lutego 2012

Chocolate chip muffins




Nie potrafię zliczyć ile rodzajów muffinów już w życiu upiekłam. Myślałam, że powoli wyczerpuję inspiracje, aż tu nagle rzuciły mi się w oczy chocolate chips muffins - proste i popularne, właściwie jedne z popularniejszych, a ja... jeszcze nigdy ich nie robiłam (ba, nawet nigdy wcześniej ich nie jadłam). No to zrobiłam. Do moich ulubionych babeczek ich nie dodam, choć są bardzo dobre. I zdecydowanie warto spróbować, choćby dlatego, że to klasyk.

Chocolate chip muffins
przepis Nigelli


Składniki:
na 12 sztuk
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki drobinek czekoladowych (chocolate chips; użyłam drobno pokrojonej czekolady deserowej i czekoladowej posypki)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek, soda, cukier, 2/3 drobinek czekoladowych), a w drugiej mokre (olej, mleko, jajko). Obie mieszaniny połączyć.
Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie, na wierzch posypać resztę chocolate chips.  Piec przez 25 minut. Muffiny wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. 


Smacznego!
P.


2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)