środa, 15 lutego 2012

Chocolate Custard Cups




Choć już po Walentynkach to walentynkowa seria na naszym blogu trwa. Zastanawiałam się mocno w tym roku, co takiego wyróżnia walentynkowe desery. W końcu każde ciastka można wyciąć tak, aby miały kształt serduszek i każde ciasto można zrobić w formie w kształcie serca. Zatem musi być jakiś inny czynnik... I doszłam do wniosku, że taki głównym jest czekolada. W końcu wszędzie teraz są brownies, czekoladowe babeczki, czekoladowe puddingi, czekolady na gorąco itp. Podążając za tym trendem u nas kolejny czekoladowy deser. Tym razem mniej kremowy, pieczony, ale podawany na zimno. Łączący w sobie smak ciasta i musu, aż ciężko go dokładnie opisać. Trzeba zatem wypróbować tę pyszność!




Chocolate Custard Cups
na 4 porcje
przepis Marthy Stewart
Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 90 g roztopionej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Zagotować wodę w czajniku. W rondelku doprowadzić kremówkę z mlekiem i aromatem do gotowania. Zdjąć z palnika. 
Żółtka, cukier i sól ubić na puszystą masę, nastepnie dodać czekoladę. Ciągle miksując dodać gorącą śmietanową mieszaninę. Zebrać piankę powstałą na powierzchni. 
Podzielić mieszaninę na 4 naczynka i umieśćić je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia nalać gorącą wodę do połowy wysokości małych naczynek. Przykryć wszystko folią do pieczenia. Wstawić do piekarnika. 
Piec, aż masa się zetnie, ale wciąż będzie lekko "drgająca" - 40-45 minut. Wyjąć z naczynia i chłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.


Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. o fajnie bo nie ma dużo jajek, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ słodko czekoladowo!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekoladowych smaków nigdy za wiele

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)