czwartek, 9 lutego 2012

Kokosanki



U mnie nadal trwa orzechowa seria, w końcu muszę nadrobić wszystkie smaki z tych lat. Teraz ciasteczka, których zupełnie nie planowałam... Po prostu stałam w kuchni i nagle pomyślałam: "Mam ochotę na kokosanki", więc je zrobiłam. Z najprostszego, najbardziej zwyczajnego przepisy. Łączą w sobie smak kokosu i świeżych bezików. Są kruche, a jak zrobi się je wyższe to w środku po upieczeniu pozostaną mięciutkie. Wspaniałe na szybki smakołyk z niczego. :)




Kokosanki
porcja na około 30 kokosanek
Składniki:

  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać, następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Na wyłożoną papierem blachę wykładać łyżką masę kokosową. Piec około 15 minut, aż się lekko zarumienią. Zdejmować z blachy po kilku minutach i studzić do końca na kratce.


Smacznego!
J.



3 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)