środa, 8 lutego 2012

Tarta Tatin




Jeden z tych słynnych przepisów, który prędzej, czy później trzeba wypróbować. Cieszę się, że w końcu upiekłam to ciasto, bo zdecydowanie jest warte swojej sławy - te jabłka w karmelu na kruchym cieście to po prostu niebo w gębie. A skąd ta nazwa? Otóż po raz pierwszy ta niecodzienna tarta powstała w hotelu&restauracji sióstr Tatin w centralnej Francji pod koniec XIX wieku. Stephanie Tatin, jak zwykle, przygotowywała swój najlepszy jabłecznik i... włożywszy go do piekarnika uprzytomniła sobie, że zapomniała o kruchym spodzie i piecze same jabłka z masłem i cukrem. Szybko jednak rozwałkowała ciasto i, by się nie zmarnowało, upiekła je na wierzchu tarty. Po przygotowaniu podała je gościom już odwrócone, jako zwykłą tartę. Przysmak tak się wszystkim spodobał, że od tej pory niecodzienna receptura cieszy się ogromnym powodzeniem na całym świecie.




Tarta Tatin 
przepis z Poradnika Domowego 2/2012

Składniki: 


kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g mocno schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka zimnej wody
nadzienie:
  • 1 kg twardych jabłek
  • 130 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Zagnieść wszystkie składniki ciasta. Uformować kulę, chłodzić przez godzinę w lodówce. 
Jabłka obrać, wypestkować i pokroić w ósemki (albo nawet szesnastki). Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuścić masło. Wsypać cukier puder i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie złocisty, gęsty, ale płynny karmel.
Spód formy do tarty (ewentualnie tortownicy) pokryć karmelem, pozostawiając około 1/4. Dalej układać cząstki jabłek (tworzyć okręgi, od zewnętrznej), posypać cynamonem i zalać resztą karmelu. 
Schłodzone ciasto rozwałkować w okrąg nieco większy od formy. Ciastem przykryć jabłka, zaginając brzegi do wewnątrz. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu przykryć ciasto talerzem i szybko całość odwrócić - tak, by ciasto wypadło z formy i wyglądało jak zwykła tarta.


Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)