czwartek, 2 lutego 2012

Muffiny bananowo-czekoladowe





Banany już tak mają, że najlepiej smakują w połączeniu z czekoladą. A gdy to połączenie wyląduje w muffinkach to sukces już bezwględnie gwarantowany. Przygotowanie jak zwykle banalne, a zasmakowały mi tak, że miałam wrażenie, że sama wszystkie pochłonę!


Muffiny bananowo-czekoladowe

Składniki:
na 10 muffinów
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • duży, dojrzały banan
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
Mąkę zmieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Czekoladę dość drobno posiekać i dodać do mąki. Jajko roztrzepać, dodać olej, jogurt i rozgniecionego banana, wymieszać, a następnie całą masę przelać do mąki. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce.

Smacznego!
P.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)