czwartek, 23 lutego 2012

Pączki pieczone


Co prawda karnawał właśnie się skończył, ale akurat te "pączki" można według nas jeść przez cały rok, na przykład jako słodkie, sobotnie śniadanie. To taka odtłuszczona wersja pączków, bo z piekarnika a nie z oleju. Właściwie to nawet nie pączki, bardziej po prostu słodkie drożdżowe bułeczki. A z kształtu są to amerykańskie donaty (i zdecydowanie doradzamy, by powycinać przed pieczeniem dziurki - jeden kawałek ciasta zostawiłyśmy w formie koła i wyszedł nie pączek, ale wręcz pąk... wieeeelki i bardzo nieforemny ;p). Na koniec dodamy, że już samo drożdżowe ciasto jest bardzo smaczne, ale oczywiście najpyszniejsza w tych bułeczkach jest oczywiście chrupiąca, słodziutka panierka! 



Pieczone pączki z cukrową posypką
przepis z Wypieków z Pasją


Składniki:
  • 275 g mąki
  • 110 ml mleka
  • 15 drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 30 g masła
Na posypkę:
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • trochę wody/ew. jajko roztrzepane z łyżką mleka
Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn. Odstawić. Na stolnicę wysypać mąkę, wtłuc jajko, dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić. Kiedy kula będzie zwarta, powoli wrabiać roztopione masło. Wyrabiać około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1cm. Wycinać pączki szklanką. Wykrawać środki kieliszkiem.
Wymieszać razem wszystkie składniki posypki. Wycięte pączki smarować wodą lub mlekiem roztrzepaym z jajkiem, obtaczać obficie w posypce (z jednej strony, by nie przykleiły się do pergaminu!). 
Gotowe pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez około 10-12 minut (bez ponownego wyrastania).


Smacznego!
J.& P.


2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)