Co prawda karnawał właśnie się skończył, ale akurat te "pączki" można według nas jeść przez cały rok, na przykład jako słodkie, sobotnie śniadanie. To taka odtłuszczona wersja pączków, bo z piekarnika a nie z oleju. Właściwie to nawet nie pączki, bardziej po prostu słodkie drożdżowe bułeczki. A z kształtu są to amerykańskie donaty (i zdecydowanie doradzamy, by powycinać przed pieczeniem dziurki - jeden kawałek ciasta zostawiłyśmy w formie koła i wyszedł nie pączek, ale wręcz pąk... wieeeelki i bardzo nieforemny ;p). Na koniec dodamy, że już samo drożdżowe ciasto jest bardzo smaczne, ale oczywiście najpyszniejsza w tych bułeczkach jest oczywiście chrupiąca, słodziutka panierka!
Pieczone pączki z cukrową posypką
przepis z Wypieków z Pasją
Składniki:
- 275 g mąki
- 110 ml mleka
- 15 drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- trochę wody/ew. jajko roztrzepane z łyżką mleka
Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1cm. Wycinać pączki szklanką. Wykrawać środki kieliszkiem.
Wymieszać razem wszystkie składniki posypki. Wycięte pączki smarować wodą lub mlekiem roztrzepaym z jajkiem, obtaczać obficie w posypce (z jednej strony, by nie przykleiły się do pergaminu!).
Gotowe pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez około 10-12 minut (bez ponownego wyrastania).
Smacznego!
J.& P.
ślina mi cieknie... :)
OdpowiedzUsuńCzy mleko ma być ciepłe?
OdpowiedzUsuń