poniedziałek, 13 lutego 2012

Podwójnie czekoladowy pudding



Walentynki już jutro, więc chyba najwyższa pora również z mojej strony zacząć walentynkowe przepisy. I choć niestety święto zakochanych będę spędzać z dala od ukochanego, zapewne sama przed telewizorem, to mam troszkę walentynkowych przepisów do pokazania. Przydadzą się na przyszły rok, bo część się ukaże już po walentynkach. Jako pierwszy jest pyszny, mocno czekoladowy pudding. Dla mnie ma smak wręcz idealnego puddingu czekoladowego, nie jest ani za słodki, ani mdły, ani za mało czekoladowy. Ma idealną konsystencję, a poza tym robi się go błyskawicznie. Pychota!


Podwójnie czekoladowy pudding
przepis na 2-3 porcje
przepis Marthy Stewart

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/6 szklanki kakao
  • 1/8 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1,25 szklanki pełnego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej

W średnim rondelku wymieszać cukier, kakao, mąkę i sól. Stopniowo, nadal mieszając trzepaczką, dodawać mleko, uważając by dokładnie rozpuścić mąkę. Wmieszać żółtka jaj. Ciągle ubijając, na średnim ogniu podgrzać do momentu, aż powstaną pierwsze bąble, zajmuje to około 8 minut. Zmniejszyć płomień, gotować, ciągle mieszając, jeszcze przez minutę. Zdjąć z palnika i szybko przelać do miski. Dodać masło, wanilię i czekoladę, mieszać, aż wszystko będzie gładkie. Przykryć miskę folią spożywczą i chłodzić od 3 godzin do 3 dni. Przed podaniem należy wymieszać trzepaczką pudding, aż  będzie gładki i przelać go do naczynka, następnie ozdobić. 


Smacznego!
J.


3 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)