środa, 21 marca 2012

Lekkie ciasto z owocami


Za oknem już wiosna, więc czas na bardziej letnie ciasta. Letnie, czyli dla mnie owocowe i lekkie. Takie właśnie jak to - bardzo puszyste, z owocami, takimi na jakie się tylko ma ochotę (u mnie były to truskawki) i zawsze wychodzące. Przysmak idealnie pasujący do słonecznego popołudnia! 


Lekkie ciasto z owocami
przepis z Moich Wypieków
Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce: świeże lub zamrożone (dałam około 0,5 kg mrożonych truskawek)
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
J.

4 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)