piątek, 30 marca 2012

Trufle Bounty



Mmmm... chyba odnalazłam trufelki (mini-batoniki?) idealne! Naprawdę smakują jak Bounty! Słodziutki kokos oblany czekoladą.... - proste w wykonaniu i przepyszne. Idealne na imprezę, gdy szukamy przekąsek na dwa gryzy. Albo po prostu do podjadania przy kawie. Boskie, boskie, boskie! Na pewno jeszcze nie raz je zrobię, a i Wam serdecznie polecam! 






Trufle Bounty
od Dorotuś


Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 ml kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 200 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)


W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, wymieszać.
Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.
Rozpuścić czekoladę (w kąpieli wodnej). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo). Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. ja wiórków kokosowych nie znoszę, ale zrobię kiedyś mężowi, który uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie specjały z kokosem, a Bounty to zawsze był mój ulubiony baton :D.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i kokos to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)