sobota, 7 kwietnia 2012

Babka imbirowa


A teraz świąteczny przepis :)
By tradycji stało się zadość na każdym stole powinien gościć sernik, mazurek i babka. U mnie w tym roku baba baaaardzo aromatyczna, bo imbirowa. Pewnie nie każdemu pasuje na świąteczny stół, ja jednak po wyjedzeniu okruszków powstałych przy wyrównywaniu dna już wiem, że jutro porządnie się objem - babka imbirowa jest po prostu pyszna! 


Babka imbirowa 
inspirowane przepisem Liski

Składniki:
  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl płynnego miodu
  • 230 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g rodzynek
  • 2 łyżki alkoholu
  • na lukier: sok z cytryny, cukier puder
Rodzynki zalać alkoholem i pozostawić na jakiś czas. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać po 1 jajku, następnie miód. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir. Do utartego masła dodawać na przemian suche składniki i mleko. Zmiksować. Rodzynki odsączyć i dodać do masy.
Formę do babki wysmarować dokładnie masłem. Wlać ciasto do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu należy zostawić babkę w formie na ok. 10-15 minut i dopiero wtedy wyjąć na talerz.
Polukrować (cukier puder rozetrzeć w soku z cytryny aż do uzyskania gęstej, lejącej masy).

Smacznego!
P.


6 komentarzy:

  1. piękna ta babka! wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie w tym roku nie ma baby wielkanocnej :(. Imbirowa musi świetnie smakować :). Wesołych i smakowitych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. imbirowa? ależ musiało pachnieć podczas pieczenia!

    wspaniałych chwil w rodzinnym gronie ;] Wesołego Alleluja! ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna, ciekawa jestem jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknych
    Świąt
    posypanych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)