A teraz świąteczny przepis :)
By tradycji stało się zadość na każdym stole powinien gościć sernik, mazurek i babka. U mnie w tym roku baba baaaardzo aromatyczna, bo imbirowa. Pewnie nie każdemu pasuje na świąteczny stół, ja jednak po wyjedzeniu okruszków powstałych przy wyrównywaniu dna już wiem, że jutro porządnie się objem - babka imbirowa jest po prostu pyszna!
Babka imbirowa
inspirowane przepisem Liski
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1/4 szkl płynnego miodu
- 230 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki mleka
- 200 g rodzynek
- 2 łyżki alkoholu
- na lukier: sok z cytryny, cukier puder
Rodzynki zalać alkoholem i pozostawić na jakiś czas. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać po 1 jajku, następnie miód. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir. Do utartego masła dodawać na przemian suche składniki i mleko. Zmiksować. Rodzynki odsączyć i dodać do masy.
Formę do babki wysmarować dokładnie masłem. Wlać ciasto do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu należy zostawić babkę w formie na ok. 10-15 minut i dopiero wtedy wyjąć na talerz.
Polukrować (cukier puder rozetrzeć w soku z cytryny aż do uzyskania gęstej, lejącej masy).
Formę do babki wysmarować dokładnie masłem. Wlać ciasto do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu należy zostawić babkę w formie na ok. 10-15 minut i dopiero wtedy wyjąć na talerz.
Polukrować (cukier puder rozetrzeć w soku z cytryny aż do uzyskania gęstej, lejącej masy).
Smacznego!
piękna ta babka! wesołych świąt
OdpowiedzUsuńa u mnie w tym roku nie ma baby wielkanocnej :(. Imbirowa musi świetnie smakować :). Wesołych i smakowitych świąt.
OdpowiedzUsuńimbirowa? ależ musiało pachnieć podczas pieczenia!
OdpowiedzUsuńwspaniałych chwil w rodzinnym gronie ;] Wesołego Alleluja! ;*
piękna. Pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuńPiękna, ciekawa jestem jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńpięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt
posypanych cukrem pudrem