Święta niestety powoli się kończą, przedstawiam jednak jeszcze jedno ciasto na tę okazję idealne - sernik typowo polski, bardzo tradycyjny, krakowski z kratką. Z rodziną pożarliśmy go właśnie dziś, ale nadaje się oczywiście na kiedykolwiek - każda okazja jest dobra, by zjeść smaczne ciacho! Sernik krakowski to ciasto na kruchym spodzie, z ciężką, ale pyszną masą serową i charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu.
Sernik krakowski
Składniki:
na spód:
- 240g mąki pszennej
- 160g masła
- 80g cukru
- 2 żółtka
- żółtko do posmarowania wierzchu
na sernik:
- 1 kg sera sernikowego (w wiaderku)
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru pudru
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
Formę wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto we formie nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C.
W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy.
Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i pociąć na cienkie paski. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę. Kratkę posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec 50-60min. w temperaturze 180°C.
Formę wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto we formie nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C.
W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy.
Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i pociąć na cienkie paski. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę. Kratkę posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec 50-60min. w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Sernik z kratką to jeden z tych serników które lubię najbardziej! Zawszę najpierw zjadam kratkę ,póżniej powolutku zeskrobuję masę twarogową ,nabijam na widelczyk spód i się delektuję .... no cóż ,każdy jest w części wariatem :P i ma swoje dziwne zachowania ;P Zupełnie jak wyjadanie czekolady z ptasiego mleczka!
OdpowiedzUsuńIdę zjeść sernik! :P