poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Bułki z suszonymi pomidorami



Jedzenie domowego pieczywa daje mi chyba jeszcze więcej przyjmności niż pochłanianie samodzielnie przygotowanych ciast. Nie wiem, czemu, to chyba ten zapach świeżego chleba/bułek unoszący się w całym mieszkaniu sprawia, że tak cenię takie wypieki. Tym razem polecam bułeczki z dodatkiem moich ukochanych suszonych pomidorów - dzięki nim bułki mają bardzo ciekawy smak, a co więcej zyskują lekko czerwonawy kolor. Świetnie smakują z przeróżnymi dodatkami, ale ja upodobałam sobie po prostu maczanie ich w ziołowej oliwie, pozostałej mi od pomidorów. Pycha!


Bułki z suszonymi pomidorami
porcja na 10-12 bułeczek


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów
  • 120 suszonych, posiekanych drobno pomidorów
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki bazylii, ziół prowansalskich
  • żółtko do posmarowania bułek
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozmieszać z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody, dodać do mąki. Dodać sól, przyprawy oliwę i resztę wody i wyrobić ciasto. Dodać posiekane pomidory i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na koło 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krotko wyrobić i podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Przykryć i zostawić na 30 minut.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym zółtkiem.

Piec w temperaturze 200 st.C przez około 20 minut. 



Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. Takich bułeczek bym zjadła, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Będą wkrótce pieczone, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają, nie piekłam jeszcze żadnego pieczywa sama, w końcu muszę spróbować i niewykluczone że te bułeczki będą jedne z pierwszych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do takich bulek nie potrzebowalabym zadnych dodatkow :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)