środa, 18 kwietnia 2012

Dulce de leche chocolate cupcakes



Cupcakes! Chyba powoli zaczynam się przerzucać na babeczki z kremem. Choć są straaasznie słodkie i jedna wystarczy by mieć dość cukru na kilka dni, to jednak zabawa w ozdabianie (na razie nieudolne...), zaczyna mnie wciągać.
Sama podstawa - na zamówienie ponownie czekoladowe, ale nieco inaczej niż ostatnio, bo z wyraźną przewagą czekolady mlecznej. A krem? Hmmm, karmelowe cudo. Słodszy chyba nawet od krówek!


 Dulce de leche chocolate cupcakes
porcja na 12 babeczek


Składniki:

Babeczki:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 5 łyżek miodu
  • 100 ml oleju
  • 100 ml jogurtu naturlanego
  • 2 jajka
Krem:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g dulce de leche (kajmaku)
  • 100 ml śmietanki kremówki
Mąkę wsypać do miski. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę gorzką posiekać na małe kawałki.
Jajka roztrzepać, połączyć z olejem, jogurtem i miodem.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Masę sybką połączyć z płynną, a następnie dodać czekoladę. Wymieszać.
Masę nałożyć do papilotek w formie do muffinów. Piec 20 minut w 180 stopniach. Przestudzić. Przygotować krem.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć bitą śmietanę, masę maślaną i kajmak do uzyskania gładkiego kremu. Za pomocą szprycy dekorować babeczki.
Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Ozdabianie calkiem niezle ci idzie - dosc powiedziec, ze od samego patrzenia nabralam ochoty na taka babeczke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tam nieudolne, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)