Nie, to nie niemoc twórcza dopadła naszego bloga. To nauka nas dopadła. Przynajmniej w moim wypadku tak jest - jakoś mało czasu ostatnio spędzam w kuchni, za dużo mam na głowie. Ale wczoraj wieczorem w ramach odstresowania wysprzątałam wszystkie kąty w mieszkaniu i raz dwa zagniotłam drożdżowe ciasto, z którego powstały pyszne, małe rogaliki z dżemem - u mnie kwaskowatym, porzeczkowym, ale może być dowolny. Dość długo zachowują świeżość, można je też zamrozić. Ale u mnie raczej nie będzie potrzeby - sama się najem i jeszcze obdzielę nimi bliskich :). Mimo, że to rogaliki z ciasta drożdżowego, to jednak nie są pracochłonne - proporcje składników sprawiają, ze ciasto wyrabia się szybciutko i nie trzeba męczyć rąk, do tego jest bardzo łatwe do rozwałkowania i piecze się szybciutko. A efekt - pycha!
Rogaliki drożdżowe
porcja na 16 średnich lub 24 małe rogaliki
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 jako
- dowolny dżem lub konfitura (u mniedomowy dżem porzeczkowy)
Do drożdży dodać mąkę, masło, jajko, resztę cukru. Wszystko dobrze wymieszać, zagnieść.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie cześci i rozwałkować na dwa okręgi. Każdy okrąg podzielić na 12 lub 8 trójkątów (w zależności od preferowanej wielkosci rogalików).
Na każdy trójkąt nałożyć, przy podstawie, łyżeczkę dżemu i zawijać w stronę wierzchołka. Krańce rogalików lekko odgiąc do środka.
Rogaliki układać końcem zawinięcia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować mlekiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Przestudzić na kratce (oderwac od papieru do pieczenia polecam dopiero po wystudzeniu). Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
P.
bajkowe;))
OdpowiedzUsuń