Znana szarlotka, która nie wiem czemu, jest jedną z moich ulubionych. Po prostu smak jabłek wspaniale jak dla mnie pasuje do budyniu i ta szarlotka staje się wręcz przepyszna. Jednak oczywiście nie dla każdego, Ci wszyscy, którzy nie przepadają za budyniem mogą nie być zachwyceni, ponieważ stanowi on główny składnik ciasta. Chociaż zawsze można zaryzykować...
Szarlotka z budyniem
Składniki:
na ciasto:
- 170 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 400 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (można dodać jeszcze jedną w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek (waga z gniazdami), obranych, pokrojonych w kostkę
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2 budynie waniliowe (bez dodatku cukru, na pół litra mleka)
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- cukier puder do oprószenia
Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem. Oprószyć spód bułką tartą. Pokrojone jabłka wymieszać z przyprawą i wyłożyć na spód.
Budynie przygotować tak jak opisano na opakowaniu, dodając jednak w 850 ml mleka (zamiast litra) i 4 łyzki cukru. Ciepły budyń wylać na jabłka. Zetrzeć na niego spód wyjety z zamrażalnika (na dużych oczkach).
Piec około 45 minut w 200 stopniach. Wyjąć, ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem. Na początku budyń będzie płynny i ciasto będzie się ciężej kroić.
Smacznego!
J.
Ja tam uwielbiam i budyń, i jabłka... A szarlotka budyniowa jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńWygląda baardzo, baaardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńA ja akurat miałam ochotę na budyń i jabłka:)