Ostatnio nie miałam czasu na bloga. Nie miałam czasu ani piec, ani tym bardziej tworzyć posty. Jednak w końcu muszę się wziąć do pracy, ponieważ Paulinka już zaczęła mnie wypytywać, czy nie porzuciłam bloga. ;) A to oczywiście jest niemożliwe! Zatem przedstawiam ciasto, które dla wielu jest wręcz połączeniem dwóch ulubionych ciast - sernika i szarlotki. Przyznam, że w mi ono bardzo zasmakowało i jeszcze nie raz skuszę się na nie.
Sernik z jabłkami
przepis z The Girl Who Ate Everything
porcja na blaszkę 21 x 21 cm
Składniki:
na spód:
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 150 g masła
- 350 g serka na twarogi
- 6 łyżek brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 jabłka obrane, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1 łyżka brązowego cukru
- pół szklanki brązowego cukru
- pół szklanki mąki
- 1/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- pół kostki masła
W dużej misce zmiksować ser z cukrem. Dodać po kolei jajka, wlać aromat, zmiksować. Wylać na upieczony spód.
Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i gałką. Wyłożyć na masę serową. Wymieszać ze sobą składniki na kruszonkę - nożami lub opuszkami palców. Wysypać ją na jabłka.
Ciasto wstawić na 40-45 minut do piekarnika (też do 175 stopni). Wyjąć i ostudzić.
Smacznego!
J.
A fotki nie będzie :( ?
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, ciekawe jak smakuje:)
OdpowiedzUsuń