piątek, 27 kwietnia 2012

Sernik z jabłkami


Ostatnio nie miałam czasu na bloga. Nie miałam czasu ani piec, ani tym bardziej tworzyć posty. Jednak w końcu muszę się wziąć do pracy, ponieważ Paulinka już zaczęła mnie wypytywać, czy nie porzuciłam bloga. ;) A to oczywiście jest niemożliwe! Zatem przedstawiam ciasto, które dla wielu jest wręcz połączeniem dwóch ulubionych ciast - sernika i szarlotki. Przyznam, że w mi ono bardzo zasmakowało i jeszcze nie raz skuszę się na nie. 



Sernik z jabłkami
przepis z The Girl Who Ate Everything
porcja na blaszkę 21 x 21 cm
Składniki:
na spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 150 g masła 
na nadzienie serowe:
  • 350 g serka na twarogi
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
na jabłka:
  • 2 jabłka obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżka brązowego cukru
na kruszonkę:
  • pół szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki mąki
  • 1/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • pół kostki masła
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło i szybko zagnieść ciasto (najlepiej robotem lub nożem). Wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika, aż ciasto będzie lekko brązowe.

W dużej misce zmiksować ser z cukrem. Dodać po kolei jajka, wlać aromat, zmiksować. Wylać na upieczony spód.

Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i gałką. Wyłożyć na masę serową. Wymieszać ze sobą składniki na kruszonkę - nożami lub opuszkami palców. Wysypać ją na jabłka. 

Ciasto wstawić na 40-45 minut do piekarnika (też do 175 stopni). Wyjąć i ostudzić.


Smacznego!
J.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)