Czasem nie ma czasu na upieczenia wymyślnego lub chociaż troszkę skomplikowanego wypieku, a chce się podać gościom coś pysznego. Wtedy najlepiej sprawdzają się ciasta ucierane. Jeśli mają pyszne dodatki to zdecydowanie zachwycą wszystkich gości. Tak jak to - puszyste, czekoladowe i robi się je kilka minut.
Kakaowe ciasto z cappuccino
porcja na formę keksową 23 x 10 cm
Składniki:
- 50 g miękkiego masła
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 35 g kakao
- 2 łyżki cappuccino czekoladowego
- łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przesiać mąkę, proszek i soda. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zmiksować na gładką masę (zajmuje to kilka minut).
Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
J.
Na coś w tym stylu mam smak ;) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń