środa, 4 kwietnia 2012

Kakaowe ciasto z cappuccino


Czasem nie ma czasu na upieczenia wymyślnego lub chociaż troszkę skomplikowanego wypieku, a chce się podać gościom coś pysznego. Wtedy najlepiej sprawdzają się ciasta ucierane. Jeśli mają pyszne dodatki to zdecydowanie zachwycą wszystkich gości. Tak jak to - puszyste, czekoladowe i robi się je kilka minut.


Kakaowe ciasto z cappuccino 
porcja na formę keksową 23 x 10 cm
Składniki:
  • 50 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 35 g kakao
  • 2 łyżki cappuccino czekoladowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przesiać mąkę, proszek i soda. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zmiksować na gładką masę (zajmuje to kilka minut).
Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Na coś w tym stylu mam smak ;) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)