środa, 27 czerwca 2012

Czekoladowe muffiny z czereśniami




Hurra, koniec, koniec, koniec! Przez tę okropną naukę nawet jak już udało mi się coś upiec, to nawet nie miałam czasu tego opublikować. To była jakaś masakra, ale sama się przecież na dwa kierunki pchałam, ech. No nieważne, przeżyłam - przetrwałam. A teraz w końcu przedstawiam pyszne muffiny, które moi koledzy pochłonęli w mgnieniu oka, gdy wybieraliśmy się już ponad tydzień temu na nieszczęsny mecz... Dawno mnie tak nie zachwalali, a i mnie bardzo smakowało, także mogę z czystym sumieniem polecić.   Czereśnie i czekolada - to się po prostu musiało udać! 


Czekoladowe muffiny z czereśniami
porcja na 12 muffinów 


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 0,3 szklanki oleju
  • 200 g czereśni, wydrylowanych, pokrojonych w połówki
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę, proszek i kakao, w drugiej jogurt, jajka i olej. Zawartość obu misek połączyć. Dodać czereśnie, pozostawiając około 1/3. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Na wierzchu muffinów poukładać pozostawione czereśnie. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.



Smacznego!
P.



 






2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)