piątek, 20 lipca 2012

Koperty ze szpinakiem


Przepis na ciasto, z którego są zrobione te koperty jest używany u mnie w domu już od wielu lat. Sama nie wiem, czemu wcześniej nie zrobiłam wcześniej czegoś z niego, aby pokazać na blogu. Jednak nadszedł ten czas.. ;D Ciasto przypomina w smaku ciasto półfrancuskie, jest bardzo lekkie. Zadziwiające jest to, że nie czuć w nim tak dużej zawartości tłuszczu, jaką w sobie ma. Poza tym robi się je błyskawicznie, łatwiutko się wałkuje (wystarczy użyć dosłownie odrobiny mąki do podsypania) i wymaga tylko kilku składników. Można robić z niego wypieki zarówno wytrawne, jak i słodkie, o czym jeszcze będę pisać.. :)


Koperty ze szpinakiem
porcja na około 20 kopert
Składniki:
na ciasto:
  • 250 g masła
  • 250 g sera mielonego
  • 250 g mąki
na szpinak:
  • opakowanie szpinaku (ja używałam szpinaku mrożonego, ponieważ robi się go szybciej, ale oczywiście można wziąć świeży, pokroić go i podsmażyć)
  • dwa ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 100 g sera z błękitną pleśnią
Masło wyjąć z lodówki 15 minut wcześniej, aby zmiękło. Posiekać je i zagnieść z pozostałymi składnikami. (Ciasto zagniata się zawsze bardzo łatwo, nie wymaga do tego robota kuchennego, po zagnieceniu nie powinno się kleić.) Wstawić je do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Szpinak usmażyć. Czosnek posiekać, dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem, pamiętając że będzie dodawany jeszcze słony ser. Odstawić do ostygnięcia. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odstawić. 
Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykroić kwadraty o boku 5 cm. Szpinak wymieszać z serem. Nakładać po łyżeczce nadzienia na każdy kwadracik. Składać na ukos, w trójkąty. Brzegi docisnąć widelcem. Ułożyć na blaszce, piec przez około 25 minut, aż będą złociste. Wyjąć. Odczekać kilka minut, po czym ostudzić do końca na kratce. 

Smacznego!
J.

6 komentarzy:

  1. jakiego sera Pani używa? może być taki sernikowy mielony? czu powinien być raczej jakiś o bardziej zwartej konsystencji?

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają na bardzo smaczną przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale wcześniej nie miałam czasu :) Do kopert używam zwykłego sera sernikowego, ważne żeby nie był jakiś smakowy albo dosładzany. Z mojego doświadczenia w robieniu jego wynika, że konsystencja sera nie ma wpływu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki,
    teraz spokojnie mogę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I dla mnie! :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)