piątek, 17 sierpnia 2012

Czekoladowe ciasto cukiniowe


Dla mnie to jest ciasto magiczne. Bardzo długo się zabierałam do upieczenia jgo (bo w końcu kto jada ciasta cukiniowe? ;)), ale w końcu się odważyłam i byłam pod wielkim wrażeniem, gdyż... smakuje ono jak idealne ciasto czekoladowe! Dałam do spróbowania kilku osobom prosząc, aby zgadły jaki "magiczny składnik" zawiera, ale nikt nie wpadł, że jest nim cukinia! Zdecydowanie upiekę je jeszcze nie jeden raz i polecam każdemu, a Ci, którzy nie lubią warzyw w ciastach z pewnością cukinii nie wyczują i będą ciastem zachwyceni. Jest wilgotne, o czekoladowym, głębokim smaku, a jednocześnie nie jest zbyt słodkie, jak wiele murzynków. 



Czekoladowe ciasto cukiniowe 
porcja na blaszkę 20 x 20 cm
Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki (100g) cukru
  • szczypta soli
  • 1 jabłko obrane, zmiksowane na puree
  • 1 szklanka (150 g) mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki (45 g) kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 szklanki (200-300 g) tartej cukinii
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady, posiekanej

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
W misce wymieszać jajka, wanilię, cukier, sól i jabłko.
Mąkę i kakao wymieszać. Dodać sodę, cynamon i kardamon, wymieszać. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać startą cukinie i posiekaną czekoladę, wymieszać.
Wylać masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 175 stopniach, aż wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy.
Wyjąć i ostudzić.

Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. a jakie to ma znaczenie, czy z warzywami w środku, najważniejszy jest efekt! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, moje ulubione warzywne ciasto. :) Z taką ilością czekolady jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)