czwartek, 30 sierpnia 2012

Drożdżówki z malinami i białą czekoladą


Ostatnio jakoś tak trafiam z wypiekami we własny gust - najlepsze ciasteczka, najlepsza tarta, najlepsze bułeczki, a dziś przyszła pora na najlepsze drożdżówki! Baaardzo wyrośnięte, puchate z nadzieniem IDEALNYM! Maliny&biała czekolada - czyż coś może smakować jeszcze lepiej? Z niedowierzaniem pukam się w głowę, gdy przypominam sobie jak jeszcze w gimnazjum uparcie twierdziłam, że nie lubię malin i wielkim łukiem omijałam ciasta i desery z nimi.... A dziś? Malinowy wypiek postrzegam jako idealne pożegnanie lata. Myślę, że drożdżówki zasmakują każdemu i w żadnym domu nie przetrwają zbyt długo.



Drożdżówki z malinami i białą czekoladą

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko (+żółtko do posmarowania drożdżówek)
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła
Nadzienie:

  • 50 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kisielu malinowego w proszku (lub budyniu/mąki ziemniaczanej)
  • 100g malin


Wszystkie składniki ciasta drożdżowego połączyć i zagnieść z nich ciasto, dokładnie wyrabiając, aż powstanie nieklejąca się do rąk kula (można podsypać trochę więcej mąki w razie potrzeby). Ostawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Mleko podgrzewać rozpuszczając w nim czekoladę. Żółtka rozetrzeć z cukrem i dodać do ciepłego mleka, szybko mieszając. Gdy masa będzie gorąca, dodać kisiel i cały czas  mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować chwilkę, aż krem zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość około centymetra i wyciąć z niego okrągłe drożdżówki o średnicy około 10cm (ja to robiłam miseczką). Na środku każdej drożdżówki odcisnąć zagłębienie (np. dnem szklanki) i wypełnić je kremem z białej czekolady, na wierzchu ułożyć maliny. Odstawić drożdżówki jeszcze na około 20 minut, posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!
P.

















4 komentarze:

  1. mniam, zrobiłam, są pyszne!

    ________________
    http://wyzwaniia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) mam na nie znów ochotę, ale maliny poza sezonem są taaakie drogie :<

      Usuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)