piątek, 10 sierpnia 2012

Muffiny z gruszkami



Zaczyna się sezon gruszkowy, więc do naszych wypieków musimy wprowadzić też te owoce. Muffiny o bardzo dobrym smaku, tradycyjne, bez dodatkowych udziwnień albo rozmaitych dodatków. Według mnie najlepiej pasujące na jesienne wieczory, ale latem również smakują wspaniale. 



Muffiny z gruszkami
przepis z Pastry Affair
porcja na 12 muffinów
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4 łyżki masła, rozpuszczonego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka jabłkowego puree
  • 2 duże gruszki, pokrojone na cieniutkie plasterki

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, gałkę i sól. Odstawić.
W drigiej misce wymieszać jajka, wanilię, skorkę, cukier, masło, olej i jabłka. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż wszystkie składniki będą mokre, nie za bardzo. Ponakładać masę do foremek wyłożonych papilotkami. W wierzch każdej włożyć pionowo 3-4 plasterki gruszek. 
Piec przez 20 minut, aż będą lekko brązowe, a wbity patyczek będzie wychodzić suchy. 

Smacznego!
J.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)