Zaczyna się sezon gruszkowy, więc do naszych wypieków musimy wprowadzić też te owoce. Muffiny o bardzo dobrym smaku, tradycyjne, bez dodatkowych udziwnień albo rozmaitych dodatków. Według mnie najlepiej pasujące na jesienne wieczory, ale latem również smakują wspaniale.
Muffiny z gruszkami
przepis z Pastry Affair
porcja na 12 muffinów
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 4 łyżki masła, rozpuszczonego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka jabłkowego puree
- 2 duże gruszki, pokrojone na cieniutkie plasterki
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, gałkę i sól. Odstawić.
W drigiej misce wymieszać jajka, wanilię, skorkę, cukier, masło, olej i jabłka. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż wszystkie składniki będą mokre, nie za bardzo. Ponakładać masę do foremek wyłożonych papilotkami. W wierzch każdej włożyć pionowo 3-4 plasterki gruszek.
Piec przez 20 minut, aż będą lekko brązowe, a wbity patyczek będzie wychodzić suchy.
Smacznego!
J.
Super wyglądają te gruszki na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się są przepiękne :)
OdpowiedzUsuń