niedziela, 28 października 2012

Drożdżówka z kajmakiem i śliwkami




Zastanawiam się, czy kiedykolwiek przekonam się do śliwek. Póki co raczej omijam je szerokim łukiem. Nie wiedzieć czemu jednak pewnego jesiennego dnia (zanim jeszcze zaskoczył nas śnieg) przyciągnął mnie wielki napis "promocja" i postanowiłam zaryzykować i nieco nielubianych owoców kupić. Myślałam, myślałam, aż wymyśliłam, jak je zużyć. Drożdżówka urozmaicona masą kajmakową okazała się dobrą drogą do polubienia śliwek - na razie tylko w takiej wersji, ale może kiedyś dojrzeję do zajadania się świeżymi owocami. Przy okazji sprawdziłam jak ciasto wyrabia mój automat do chleba i muszę przyznać, że to świetna sprawa: wrzuciłam składniki, zajęłam się na godzinę innymi sprawami i zostało mi tylko przełożenie ciasta do foremki, dodanie śliwek i pieczenie. Tradycyjnie też oczywiście można drożdżówkę zagnieść, ale teraz już chyba do takiego sposobu nie wrócę.




Drożdżówka z kajmakiem i śliwkami

Składniki:
  • szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru (*do zaczynu, w wersji bez automatu)
  • 3 szklanki mąki
  • 16 g świeżych drożdży
Wierzch:
  • 400 g śliwek
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masy kajmakowej
W automacie: umieścić w maszynie wszystkie składniki ciasta w podanej kolejności (składniki płynne - sypkie - drożdże) i nastawić na program typu "wyrabianie ciasta", trwający około 1,5h. Po sygnale dźwiękowym wyjąć zagniecioną, wyrośniętą kulę ciasta drożdżowego.

Bez automatu: Z kilku łyżek ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek cukru zrobić zaczyn, odstawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, po środku zrobić zagłębienie. Wbić jajka, dodać kajmak, zaczyn i mleko. Przez 10-15 minut zagniatać ciasto, aż do otrzymania jadnolitej, elastycznej kuli (ewentualnie podsypać mąką). Przykryć miskę ściereczka i odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść.

Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić w ósemki. Kajmak lekko podgrzać razem z mlekiem, by się rozrzedził. 
Przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka 20x20 cm, proponuję nieco większą, bo ciasto bardzo wyrosło). Posmarować wierzch kajmakiem, a następnie układać cząstki śliwek, jedna koło drugiej, lekko wciskając w ciato.
Odstawić na około 20 minut. Piec przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić, pokroić. 

Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)