piątek, 19 października 2012

Pełnoziarniste muffiny bananowo-orzechowe



Kolejne muffiny typowo na jesień. Do popołudniowej kawy zarówno w te słoneczne, jak i w te ulewne dni. Lekko brązowe dzięki mące pełnoziarnistej, z dodatkiem orzechów i bananów, które, jak się okazało, świetnie się łączą w wypiekach.


 Pełnoziarniste muffiny bananowo-orzechowe

Składniki:
  • 2 małe banany
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

W jednej misce połączyć składniki suche. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, olejem i jogurtem. Do składników mokrych dodać rozgniecione banany i posiekane orzechy, następnie do masy wmieszać składniki suche. Wszystko połączyć, by otrzymać gęstą, ale wilgotną masę, a następnie nakładać do natłuszczonej / wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.


Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)