Kolejne muffiny typowo na jesień. Do popołudniowej kawy zarówno w te słoneczne, jak i w te ulewne dni. Lekko brązowe dzięki mące pełnoziarnistej, z dodatkiem orzechów i bananów, które, jak się okazało, świetnie się łączą w wypiekach.
Pełnoziarniste muffiny bananowo-orzechowe
Składniki:
- 2 małe banany
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki jogurtu
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
W jednej misce połączyć składniki suche. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, olejem i jogurtem. Do składników mokrych dodać rozgniecione banany i posiekane orzechy, następnie do masy wmieszać składniki suche. Wszystko połączyć, by otrzymać gęstą, ale wilgotną masę, a następnie nakładać do natłuszczonej / wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego!
Same pyszności :)
OdpowiedzUsuń