300 fanów na facebooku! Od wczoraj. Dziękujemy Wam bardzo i mamy nadzieję, że kolejne osoby zechcą śledzić naszą stronę :)
Dla wszystkich obecnych i przyszłych "lajkujących" dziś przedstawiam czerwone jabłka, czyli ciekawe muffiny. Jak ostatnio pisała Asia - coraz ciężej znaleźć nam ciekawy przepis na babeczki, którego jeszcze nie wypróbowałyśmy. Tym razem wybrałam dość zaskakujące moim zdaniem połączenie - kokos i jabłko. Wyszło bardzo smacznie, zwłaszcza, że mój lekko kwaskowy mus jabłkowy fajnie równoważył słodkawe wiórki. Polecam jednak dać nieco mniej kokosa, bo muffiny są trochę suche. By tę suchość pokonać postanowiłam pobawić się w ozdabianie. Mógłby być cupcake'owy krem, ale te są dla mnie zbyt słodkie, a jak już się do nich zabieram, to zawsze coś nie wychodzi. Postawiłam więc na pyszny i prosty lukier cytrynowy. Poza tym chciałam by było uroczo, wykorzystałam więc podpatrzony niedawno u Marthy Stewart sposób, by z muffina powstało czerwone jabłuszko :)
Dla wszystkich obecnych i przyszłych "lajkujących" dziś przedstawiam czerwone jabłka, czyli ciekawe muffiny. Jak ostatnio pisała Asia - coraz ciężej znaleźć nam ciekawy przepis na babeczki, którego jeszcze nie wypróbowałyśmy. Tym razem wybrałam dość zaskakujące moim zdaniem połączenie - kokos i jabłko. Wyszło bardzo smacznie, zwłaszcza, że mój lekko kwaskowy mus jabłkowy fajnie równoważył słodkawe wiórki. Polecam jednak dać nieco mniej kokosa, bo muffiny są trochę suche. By tę suchość pokonać postanowiłam pobawić się w ozdabianie. Mógłby być cupcake'owy krem, ale te są dla mnie zbyt słodkie, a jak już się do nich zabieram, to zawsze coś nie wychodzi. Postawiłam więc na pyszny i prosty lukier cytrynowy. Poza tym chciałam by było uroczo, wykorzystałam więc podpatrzony niedawno u Marthy Stewart sposób, by z muffina powstało czerwone jabłuszko :)
Składniki:
Spód:
Lukier:
Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Dodać zmieszane mokre składniki: jajka, olej, jogurt i mus jabłkowy. Dokładnie całość zmieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Piec około 20-25 minut w temp 180 stopni. Ostudzić.
Przygotować lukier: cukier rozprowadzić w soku z cytryny, dodać barwnik. Gotowym lukrem posmarować wierzch muffinek, w każdą babeczkę wetknąć goździk jako ogonek jabłka i dwa płatki migdałów jako listki. Podawać czerwone jabłuszka.
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (proponuję 1/3)
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki jogurtu
- 2 jajka
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- 2/3 szklanki cukru pudru
- kilka kropli czerwonego barwnika w płynie
- 12 goździków
- 24 płatki migdałów
Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Dodać zmieszane mokre składniki: jajka, olej, jogurt i mus jabłkowy. Dokładnie całość zmieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Piec około 20-25 minut w temp 180 stopni. Ostudzić.
Przygotować lukier: cukier rozprowadzić w soku z cytryny, dodać barwnik. Gotowym lukrem posmarować wierzch muffinek, w każdą babeczkę wetknąć goździk jako ogonek jabłka i dwa płatki migdałów jako listki. Podawać czerwone jabłuszka.
Kokos to ja uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńGenialne! Wyglądają prawie jak moje ukochane jabłka w karmelu :)
OdpowiedzUsuń