poniedziałek, 26 listopada 2012

Świąteczne ciasteczka z melasą


Rzadko jest tak, że otwarcie zachwalam swoje wypieki. Jednak przy tych ciasteczkach nie mogłam się oprzeć i aż dziwnie się poczułam, gdy otwarcie powiedziałam, że są wyjątkowo pyszne i wręcz idealne. Ale to jest sama prawda. Ciężko opisać smak tych ciasteczek. Są mięciutkie, bardzo aromatyczne, pięknie pachnące, słodziutkie... I znikają w tempie, które aż zadziwia! Wyglądają niepozornie, ale jeśli szukacie przepisu na nowy, wyjątkowy wypiek, to właśnie znaleźliście! :)



Świąteczne ciasteczka z melasą
porcja na 20 sztuk
przepis Marthy Stewart
Składniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki melasy

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wymieszać mąkę, sodę, cynamon, gałkę i sól. Masło utrzeć z 1/4 szklanki cukru. Dodać jajko i melasę, dalej miksować. Zmniejszyć prędkość miksera i dodać stopniowo suche składniki. Wymieszać, aż wszystkie składniki będą mokre. 
Formować kuleczki z ciasta - każdą z mniej więcej jednej łyżki ciasta. Kuleczki obtoczyć w pozostałym cukrze. 
Ułożyć kuleczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy około 5 cm. Piec 10-15 minut, odwracając blaszkę w połowie pieczenia. Wyjąć, odczekać minutę, po czym studzić na kratce. 

Smacznego!
J.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)