Na naszym blogu jest już tyle różnych muffinów, że aż zaczyna być ciężko znaleźć nowe, ciekawe przepisy. Oczywiście mogłybyśmy zacząć robić cupcakes, ale ja po prostu za nimi nie przepadam - wyglądają pięknie, ale smakują przeciętnie, więc chyba jeszcze troszkę czasu minie, zanim się do nich przekonam i zacznę je piec. Jednak teraz przedstawiam muffiny jakich jeszcze u nas nie było. Nie wiem jak przetłumaczyć nazwę. Może niektórzy z Was kojarzą Monkey Bread - znany słodki chleb "do odrywania". Te muffiny były na nim wzorowane. Są również bardziej pracochłonne przepisy na nie - z ciastem drożdżowym, jednak ja z racji, że to był lekki eksperyment wybrałam wersję z proszkiem do pieczenia. I jakie wyszły? Przyznam szczerze, że wpierw nie chciałam dawać ich nikomu do posmakowania. Zmieniłam zdanie, kiedy moi rodzice dali im dużą aprobatę. Same z siebie muffiny są puszyste (ważne by nie zgniatać mocno ciasta!), mało słodkie i bardzo proste. Całego smaku dodaje im połączenie cynamonu z lukrem cytrynowym - dzięki temu mają w sobie coś niezwykłego, co zachęca do wzięcie następnego i następnego muffina... :)
Monkey Bread Muffins
porcja na 12 sztuk
Składniki:
- 2 szklanki + 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki maślanki
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła
Do obtoczenia:
- pół szklanki cukru
- 6 łyżek masła, roztopionego
- 6 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu (ja dawałam taki grubomielony)
Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Foremki wyłożyć papilotkami. W dużej misce wymieszać mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i sól. Dodać maślankę, mleko i roztopione masło. Krótko wymieszać, aż wszystkie składniki będą mokre (nie można wymieszać za bardzo, bo muffiny wtedy nie będą puszyste).
Z ciasta formować kuleczki (każdą z jednej łyżeczki ciasta). Kuleczki delikatnie obtaczać w cukrze. Następnie ponakładać po 6 kuleczek do każdej foremki.
Wymieszać 6 łyżek roztopionego masła, brązowy cukier i cynamon. Polać po 1 łyżce każdą muffinkę. Piec 18-20 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier - wymieszać sok z cukrem pudrem. Polać nim ostudzone muffinki.
J.
och lukier cytrynowy i cynamon... pyszności!
OdpowiedzUsuńSłodziutkie - troszkę inne od standardowych, bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuń