sobota, 24 listopada 2012

Monkey Bread Muffins


Na naszym blogu jest już tyle różnych muffinów, że aż zaczyna być ciężko znaleźć nowe, ciekawe przepisy. Oczywiście mogłybyśmy zacząć robić cupcakes, ale ja po prostu za nimi nie przepadam - wyglądają pięknie, ale smakują przeciętnie, więc chyba jeszcze troszkę czasu minie, zanim się do nich przekonam i zacznę je piec. Jednak teraz przedstawiam muffiny jakich jeszcze u nas nie było. Nie wiem jak przetłumaczyć nazwę. Może niektórzy z Was kojarzą Monkey Bread - znany słodki chleb "do odrywania". Te muffiny były na nim wzorowane. Są również bardziej pracochłonne przepisy na nie - z ciastem drożdżowym, jednak ja z racji, że to był lekki eksperyment wybrałam wersję z proszkiem do pieczenia. I jakie wyszły? Przyznam szczerze, że wpierw nie chciałam dawać ich nikomu do posmakowania. Zmieniłam zdanie, kiedy moi rodzice dali im dużą aprobatę. Same z siebie muffiny są puszyste (ważne by nie zgniatać mocno ciasta!), mało słodkie i bardzo proste. Całego smaku dodaje im połączenie cynamonu z lukrem cytrynowym - dzięki temu mają w sobie coś niezwykłego, co zachęca do wzięcie następnego i następnego muffina... :)



Monkey Bread Muffins
porcja na 12 sztuk
Składniki:
  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
Do obtoczenia:
  • pół szklanki cukru
  • 6 łyżek masła, roztopionego
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu (ja dawałam taki grubomielony)
Lukier:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Foremki wyłożyć papilotkami. W dużej misce wymieszać mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i sól. Dodać maślankę, mleko i roztopione masło. Krótko wymieszać, aż wszystkie składniki będą mokre (nie można wymieszać za bardzo, bo muffiny wtedy nie będą puszyste). 
Z ciasta formować kuleczki (każdą z jednej łyżeczki ciasta). Kuleczki delikatnie obtaczać w cukrze. Następnie ponakładać po 6 kuleczek do każdej foremki. 
Wymieszać 6 łyżek roztopionego masła, brązowy cukier i cynamon. Polać po 1 łyżce każdą muffinkę. Piec 18-20 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier - wymieszać sok z cukrem pudrem. Polać nim ostudzone muffinki.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. och lukier cytrynowy i cynamon... pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodziutkie - troszkę inne od standardowych, bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)